Waterkefir - Wat is dat precies en wat kun je ermee - Alles over Waterkefir

Zoek
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Waterkefir - Wat is dat precies en wat kun je ermee

Waterkefir

Waterkefir lijkt in tegenstelling tot de meer bekende melkkefir niet op een zurige yoghurt, maar op een frisse limonade. Het heeft dezelfde voordelen als melkkefir, maar is voor de gezondheid nog beter en wordt door maag en darmen nog beter verdragen. Wat zijn de waterkefirkorrels ?
Deze korrels zijn identiek aan de micro-organismengemeenschap, welke al in de 30er jaren van de vorige eeuw bekend waren in Zwitserland. Men noemde het daar TIBI. In Parijs waren deze korrels in 1890 onder de naam "graines vivantes" (vertaald "levende korrels") bekend. Franse wijnboeren noemden de korrels Franse waterkefir. Het werd gebruikt t.b.v. de gezondheid en de verbetering van het water, het nitriet namelijk dat in het leidingwater zat werd door de kefir opgebruikt. Een zeer enge verwantschap heeft ook de "ginger beer plant" die de Engelsen gebruiken om hun beroemde ginger beer te brouwen.
Waar komt waterkefir vandaan? Daarover is niets met zekerheid te vertellen. Vermoed wordt Mexico, waar de Tibi korrels in tegenstelling tot suikerhoudend water, op de Opuntia Cactus
in water groeien. Dit heeft M.L. Lutz in 1890 al beschreven.

Gezeefde waterkefirkorrels

Wat zijn deze korrels met de verschillende namen nu eigenlijk? Onder de microscoop ziet men, dat het uit verschillende micro-organismen bestaat. Bacteriën en gistcellen, massaal ingebed, die van binnenuit zelf uitgescheiden worden. Een bioloog noemt zo iets een symbiose (= samenlevingsvorm die voor alle betrokken organismen gunstig uitpakt).
Melkzuurbacteriën hebben voor de groei die zij doormaken genoeg levensmiddelen en vitamines nodig. De benodigde substanties worden van binnen uit door de gist geleverd. Daarvoor produceert de bacterie een zuur die de gist nodig heeft, en haar beschermt voor vereniging met andere micro-organismen. In de zure omgeving kunnen vreemde bacteriën en ziekteverwekkers niet leven en zich niet vermeerderen. De kefir is dus niet zo gevoelig voor slechte bacteriën als wel eens beweerd wordt en kan tegen een stootje.

Recent onderzoek heeft ook aangetoond dat het regelmatig eten van kefir, maagzweren
helpt voorkomen. Waterkefir is een symbiose van de Lactobacillus Brevis, Streptococcus Lactis en Saccharomyces Cerevisiae. Andere auteurs noemen Betabacteriun Vermiforme, Saccharomyces Pastrorianus en Saccharomyces Radaisii als bestandsdeel, waarbij nog meer bacteriën en gistcellen kunnen voorkomen, omdat het om meerdere samenstellingen kan gaan.

De volledige samenstelling vind u hier
.

50 x vergroot
Waterkefir onder de microscoop
 
Copyright 2018. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu