Kwaliteit? - Alles over Waterkefir

Zoek
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Kwaliteit?

Waterkefir

Kwaliteit en de relatie met vermeerdering en korrelgrootte:

Zelf kopen/verkrijgen wij regelmatig waterkefikorrels van anderen (in een zoektocht naar nog betere kwaliteit).
Deze testen we uitgebreid en de uitkomst is toch vaak dat de kwaliteit van de verkregen cultuur in de meeste gevallen bedenkelijk tot ronduit slecht is. De grootte v.d. korrel i.c.m. de te verwachten vermeerdering is een goede indicatie voor de kwaliteit en daarmee de levensvatbaarheid van de cultuur.

Vermeerdering:
Wat de vermeerdering betreft: de kefirkorrels dienen zich in ongeveer 2 tot uiterlijk 4 dagen verdubbeld te hebben qua gewicht. Is dit minder, dan heeft u kwaltitatief een minder goede kefircultuur.

Korrelgrootte:
Is de gemiddelde korreldiameter minder dan 0,3 cm, i.c.m. trage of geen groei, of zijn er geen korrels die een grotere diameter dan 0,5 cm hebben, dan kunnen er ook vraagtekens bij de kwaliteit gezet worden. Vaak treed dit op i.c.m. een steeds doffer wordende kefirkorrel. Normaliter zijn de korrels deels transparant (melkglasachtig) en een glanzende, maar wel hoekige oppervlaktestructuur.
Wat de smaak betreft hoeft u dat nog niet eens echt duidelijk te proeven, alhoewel gezonde waterkefir altijd een lekkerdere drank oplevert, vooral als je vergelijkingsmateriaal hebt. Wel zijn de genoemde symptomen vaak een voorbode van steeds verder wegkwijnen van de cultuur, uiteindelijk gevolgd door afsterven. Voor die tijd zal de kefir al ronduit en in toenemende mate gaan stinken en bepaald niet lekker meer smaken.
Tijd dus om volledig opnieuw te beginnen. Neem géén risico's met uw gezondheid, de kosten voor een nieuwe portie zijn beperkt.
Varieert de groei en de korrelgrootte bij u? Dat is normaal; het is en blijft een levend natuurproduct, klimatologische en andere omstandigheden variëren, u gebruikt als het goed is natuurlijke ingrediënten waar ook variatie in zit. Kortom, variatie in deze parameters resulteren in variatie in het eindproduct.
Als de korrel dus tijdelijk wat kleiner wordt, of minder sterk groeit, is er geen reden tot zorg. Wel moet u opletten als de korrels in zo'n tijdelijke dip blijven, zeker als ook de aangroei afneemt.
Wat in ieder geval goed is om te weten, is dat in de zomer de kefircultuur het over het algemeen wat beter zal doen. Dit als gevolg van aanmerkelijk warmere temperaturen, ook gedurende de nacht.

Ingrediënten:
Het is erg belangrijk om niet in het wilde weg te experimenteren, aangezien dat wel eens fout kan gaan. Heeft u geen backup, dan heeft u op enige moment misschien een probleem. Voorkomen is beter dan genezen. Waar moet je op letten?
Het is erg belangrijk om absoluut sulfietvrije (ofwel "gezwavelde") vruchten te gebruiken. Dat is herkenbaar doordat de met sulfiet behandelde vruchten er een stuk frisser uitzien, maar het beduidend minder zijn. Bij gedroogde abrikozen is dat zeer goed te zien; ongezwaveld zien ze er donkerbruin uit, gezwaveld? Fel oranje!
Verder vermijden:

  • Honing als voeding (is antibiotisch, dus in principe ook anti waterkefir)

  • Stevia als voeding (is géén koolhydraat, dus ook geen voeding voor waterkefir. Het is slechts een zoete smaak waar de kefir niets mee kan)

  • Iedere suikervariant, stroop, diksap of wat maar ook waar niet zeker van is of en wat er aan toegevoegd is. Frabrikanten zijn niet verplicht om stoffen die slechts in zeer geringe waarden voorkomen te vermelden op de verpakking. Bij twijfel: niet doen!

  • Mineraalwater met hoge sulfietwaarden. Dit komt nog wel eens voor, wat voor de mens als drinkwater geen probleem hoeft te zijn, maar voor de kefir mogelijk wel.

  • Leidingwater met hoge fluor- en chloorwaarden.


Onze waterkefir:
Huidige (januari 2019) groeiratio: ruim verdubbeling in 2 dagen (110% extra, dit is bovengemiddeld).

  • Korrel: gemiddeld 1 cm (varieert tussen 0,5 en 1,2 cm).

  • Activiteit: zeer actief (fermentatie)

Gezeefde waterkefirkorrels
Waterkefir in actie; de korrels dansen op en neer.
 
Copyright 2018. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu