Tips & trucs - Alles over Waterkefir

Zoek
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Tips & trucs

Waterkefir > Tips

Hieronder zijn een aantal tips vermeld m.b.t. de voor het verwerken van de kefir noodzakelijke spullen. Mocht u nog tips hebben; we houden ons aanbevolen.

Potten en bakken:

 • Weckpotten kun je bij Xenos, of Blokker verkrijgen voor 'n paar euro. Ze hebben niet de dikte en kwaliteit als de originele weckpotten, maar zijn zeker bruikbaar. Soms kun je ook nog goed slagen bij tweedehandswinkels. Ook op vakantie in landen rond de middelandse zee zijn ze goed verkrijgbaar. Je kunt natuurlijk ook kijken bij www.weckonline.com voor de echte weckpotten. Bij Blokker heb ik ook mooie potten gezien, incidenteel ook bij Xenos, Marskramer en de Action.

 • Weckpotten zijn ook te verkrijgen bij Van der Kooy Jubbega Unibrew Nederland.
 • Flessen en potten zijn ook goed schoon te maken door deze te vullen met 'n combinatie van water met schelpenzand en vervolgens goed schudden en naspoelen.Kunststof Zeven en andere toebehoren:

Kunststof zeven zijn bij ons via de webshop te verkrijgen, maar ik kan me voorstellen dat dat qua verzendkosten een beetje duur wordt. Vandaar de volgende tips.

 • Trechters met filtertje schijnt bij sommige Hemafilialen verkrijgbaar te zijn. Let op: deze is minder geschikt voor melkkefir, omdat het behoorlijk traag doorloopt en de diameter aan de krappe kant is.

 • Zelf leveren wij (De Kefirshop) de 7, 10, 14 en 18 cm versie zeven van het merk Metaltex (18 cm is noodzakelijk voor melkkefir, voor waterkefir is 14 cm het beste. Kleiner is handig voor het overscheppen van kefir).

 • Bij de volgende zaak kunt u kunststof, nylon bolzeven verkrijgen, met 'n diameter van 10, 14 en 18 cm. (meer adressen altijd welkom): De Klomp, Spilsluizen 8, Groningen, tel. 050-3130235.

 • Kunststof zeven (en andere keukenartikelen) schijnen r.m. goed verkrijgbaar te zijn via De Peperbol. Adresgegevens:  Albert Cuypstraat 150,  1073 BK Amsterdam,  Tel:  06-21502184,    E-mail: info@peperbol.nl.

 • Nog een adres in Amsterdam voor kunststof zeven, maatbekers e.d.: Daja Huishoudhal Albert Cuypstraat 212, 1073 BM Amsterdam, e-mail via: De Plantenparade website: http://www.deplantenparade.nl/kefir.htm, Tel: 020-6717846. Via deze website word u ook op een leuke manier op weg geholpen met ideeën voor uw tuin, terras of balkon. Een aanrader!

 • Zo nu en dan zijn via Euroshopper, Action een soortgelijke vierdelige zevenzetten verkrijgbaar. Deze kosten dan heel weinig, maar navraag bij dit soort zaken leert dat ze nooit duidelijkheid kunnen geven of, wanneer en tegen welke prijs dit verkrijgbaar zal zijn.

 • Het schijnt dat sommige filialen (zeker niet allemaal) van de Wibra, Xenos en Euroshopper ook kunststof zeven verkopen. Xenos had onlangs 'n kunststof zeef, waarvan het zeefgedeelte van siliconenfolie gemaakt was. De gaatjes zijn wat groter, maar toch is dit goed bruikbaar voor zowel water- als melkkefir. De drank zal echter wel nagezeefd moeten worden.
 • Bij de Hema zijn soms kunststof trechters met verwijderbaar zeefje verkrijgbaar, ze kosten rond € 1,- en laten alleen de hele jonge kefirkorrels door. Wij hebben ze getest en werkt prima voor niet al te grote porties. Klik hier voor de foto's.
 • Ook bij ATLAS partijgoederen leveren ze soms kunsstof zeven in verschillende afmetingen.
 • Ook bij www.brouwland.com kunt u ook zowat alles krijgen wat met het zelf maken van bier, kaas en wijn te maken heeft. Heeft sinds enige tijd zowel vestigingen in België als in Nederland.
 • Bij gebrek aan beter kan ook een waszak gebruikt worden om de kefir grof te filteren, fijnfilteren kan dan vervolgens met een theezeefje (kunsstof exemplaar verkrijgbaar bij Marskramer).
 • Het fijnzeven van de eerder grofgezeefde waterkefir, gaat prima door een theezeefje te gebruiken. Doorgaans is het raster hiervan weer wat fijner dan van de kunsstof zeven. Hierdoor zullen zelfs de kleinste korreltjes eruit gezeefd worden.
 • Nog een zeeftip: lak de binnenkant van een RVS bolzeef met jachtlak of transparante autolak (ook wel DD-lak genoemd). Het laklaagje zorgt ervoor dat de kefir niet in contact kan komen met metaal. Op dezelfde wijze heb ik vroeger het bestek van m'n moeder behandeld die een nikkel/chroomallergie had en dat werkte geweldig.


De zeven die wij leveren (diameter: 18, 14, 10 en 7 cm).
 
Copyright 2018. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu