Eenvoudige recepten - Alles over Waterkefir

Zoek
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Eenvoudige recepten

Waterkefir > Recepten

De enige beperking voor recepten, is uw eigen fantasie. Hieronder staan een aantal recepten genoemd, u kunt daar uiteraard eindeloos op variëren. Mocht u zelf een superrecept hebben, dan houden wij ons aanbevolen. Graag dan u reactie.

  • GrapefruitKefir: Gebruik i.p.v. water en suiker grapefruitsap, liefst rode want die is wat zoeter. De vruchtensuiker wordt door de waterkefir deels omgezet. Resultaat is 'n drank die ook licht mousserend is, zachter van smaak en minder bitter dan grapefruitsap. Smaakt echt overheerlijk.

  • In principe kunt u hiervoor iedere vruchtensap gebruiken, mits die zoet genoeg is. Gebruik  'n verhouding van ongeveer half om half voor vruchtensap / water.

  • Let er wel op dat: A. Kefir 'n gevoelige symbiose is (denk bv. aan sporen van pesticiden en kunstmest bij gebruik van niet biologische sappen). Houd dus altijd 'n “veiligheidsportie” kefir achter de hand. B. De sap gefilterd de kefirkan in gaat, fruitschilfers en velletjes kunnen namelijk aan bederf onderhevig zijn. En kefirkorrels en miniscule schilfertjes scheiden is haast ondoenlijk. C. Goed afspoelen dus, ook bij 't bereiden v.d. volgende portie.

  • Hetzelfde principe kunt u ook heel goed gebruiken i.c.m. appelsap en druivensap.
  • Uw kinderen willen waterkefir, maar dan met meer prik? Dat kan! Laat de kefir niet langer dan 1,5 a 2 dagen rijpen. Schenk de drank in 'n goed afgesloten PET-fles en laat 'm buiten de koelkast ongeveer één dag op 'n niet al te donkere plaats staan. Hij blijft hierdoor nog wat narijpen en ontwikkelt extra koolzuurgas. Daarna in de koelkast en klaar is klara.
  • Bakt u zelf brood? Gebruik waterkefir i.p.v. water en minder of geen gist, want de gisten in de kefir doen het deeg ook rijzen. Wel in mindere mate dan gist, dus zult u het deeg 'n paar keer moeten doorkneden waarbij u begint met 'n geringe waterige oplossing van kefir met wat bloem. Nog 'n paar keer laten rijzen en weer bloem toevoegen en doorkneden en weer laten rusten. Verder laten rijzen in 'n beslagkom met 'n doek erover op 'n warme plaats. Mocht u of andere gezinsleden niet van waterkefir houden, wellicht wel van brood waar de waterkefirsmaak ver te zoeken is. Gebruik in dat geval géén citroen bij de bereiding, want de extra zure smaak is bij brood wat minder gepast.
  • Kefir "Ginger Ale": Houd u van Ginger Ale? Doe dan eens na het in de fles schenken van de waterkefir, na het oogsten, een paar stukjes al dan niet geconfijte gemberstukjes in de fles. Eén a twee dagen op het aanrecht laten staan, zodat de kefir zijn werk kan doen (gembersmaak en extra koolzuur worden toegevoegd). Wel met inschenken door een fijne zeef/theezeef schenken.Doordat u de gemberstukjes achteraf toevoegt, hoeven de gemberstukjes niet biologisch dynamisch te zijn. U loopt met de kefirkorrels zelf dus geen enkel risico.  • Uw recept misschien??

 
Copyright 2018. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu